Целулитът-заболяване или козметичен проблем

За много хора е неизвестно към коя група проблеми спада целулита, т. е дали той е козметичен дефект, заболяване или следствие на мастната обмяна при жените. Има много мнения по този въпрос. Това, което всъщност трябва да знаем за него е, че натрупване на отпадъчни продукти, мазнина и вода в подкожния клетъчен слой. Колкото повече целулитът се разпространява, толкова повече той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Как да го разпознаем? Хванете здраво кожата и стиснете. Ако тя придобие вид на портокалова кора, значи проблемът при Вас е на лице. В такъв случай се насочете към специалисти, които предлагат антицелулитни терапии.

Счита се, че целулитът има пряка връзка с женските полови хормони, които играят важна роля при строежа на женската кожа и нейната разтегливост. Най-често и предимно, целулитът засяга зоните свързани с репродуктивната функция на организма- бедра и ханш, корем и горната част на ръцете. Жените най-често стават жертва на този проблем след пубертета. Целулитът може да се срещне и при мъжете, дори да се твърди, че той има нещо общо с женските хормони. И в двата случая мъже и жени прибягват до специални антицелулитни терапии, крем срещу целулит и наред с това променят начина си на живот, като елиминират факторите за появата на целулит.

Какви са факторите, които са свързани с разпространението на целулита? Целулитът може да бъде наследствен, т. е Вие да сте генетично предразположена към поява на целулит. Възрастта също е от значение. Всеизвестен факт е,че при децата няма целулит. Теглото също е важен фактор за появата на целулит. Рязкото качване и сваляне на килограми може да предизвика целулита. Хормоналния дисбаланс също благоприятства за развитието на този проблем. Дисбалансът се изразява в понижената фиткция на щитовидната жлеза. И последен комплексен фактор е начина на живот – стресът, нерационалното хранене и замърсената околна среда, са достатъчни причини за да събудят целулита.

Много често целулитът е частично необратим проблем, но с подходящите антицелулитни терапии и добрия начин на живот може да се стопира процесът на разпространение и портокаловата кожа да се заглади.