Може ли полиграфът да бъде излъган?

Полиграфксите специалисти в България в момента са много, но не всеки притежава нужните сертификати. Въпреки това скоро се разкри факта, че страната ни една от най-добрите в това обучение. Дори рапзолагаме с експерти, които преподават на служители от Нова Заеландия до Израел. Всеки може да намери качествен експерт и полиграфски услуги в София.

Както всички знаем полиграфът е уред, с който се отчита промяната в сърдечната дейност, в дишането и кожното изпотяване. Когато човек казва лъжа, настъпват 22 промени в отганизма му, които не подлежат на съзнателен контрол. Полиграфът засича тези промени и може да отчете дали човекът, който се изследва казва истината.

Отначало, след като включат изследвания човек към полиграфа, е задават няколко нелепи въпроса от сорта на “ Иван ли се казваш?“. Втората част от въпросите обаче е по-деликатна. Тогава се задават неудобните въпроси, които целят да разобличат лицето и да се разбере дали той е извършител на конкретното престъпление или изневяра.

Може ли полиграфът да бъде излъган? На практика това е възможно, но се случва твърде рядко. Ето и начините,по които това може да бъде направено:

-Първият подход е да се опитате да намалите чувствителността си. Това може да стане като изпиете някакво количество алкохол предната вечер. Подобно е и действието на кана силно кафе.

-Вторият подход е чрез пълен самоконтрол и механично отговаряне на въпросите. Не трябва да се обръща никакво внимание на въпросите. За тази цел трябва да насочите внимание към неутрален предмет в стаята или умножаване и смятане наум. Има и по-ефикасен метод и той е предизвикването на сексуална емоция или предизвикването на ярост.

За постигането на сигурна концентрация са нужни много тренировки. Има и други начини, с които може да се излъже полиграфа и те са забиването на кабърче в петата. Болката от кабърчето предизвиква фалшива реакция и полиграфа може да обърка резултатите.